5 december 2018

Glasvezel Buitenaf: “Snel en betrouwbaar internet is onmisbaar”

Tekst en foto’s: Sabine Braaksma (G&A)

Een goede en snelle internetverbinding biedt voor zowel gezinnen als ondernemingen vele kansen. Misschien is het nu nog moeilijk voor te stellen maar binnenkort zult u met eigen ogen kunnen zien wat voor een voordelen een goede verbinding heeft. Huiswerk van de kinderen zal sneller laden, online een vakantie boeken zal een stuk sneller gaan en zelfs een spelletje spelen of een video kijken zal gemakkelijker gaan. In verschillende gebieden in Nederland werd het tijd voor een betere verbinding. Zo ook in Staphorst en omgeving. Na lobbyen van onder andere Werkgroep Glasvezel Buitenaf Gemeente Staphorst en inzet van providers en lokale computerbedrijven, werd in december 2017 duidelijk dat ruim 60 procent van de huishoudens in dit gebied behoefte had aan een glasvezelverbinding. Eind mei ging de schop de grond in en was de aanleg hier begonnen. Inmiddels ligt in verschillende gebieden de kabel er al volledig in, maar er zijn gebieden die nog aan de beurt komen. Om dit zo goed mogelijk uit te voeren heeft de aannemer onlangs besloten om de planning aan te passen. G&A, één van de lokale computerbedrijven, heeft hun reporter Sabine erop uit gestuurd om meer te weten te komen over de actuele planning en werkzaamheden. Zij praat u in dit artikel bij over de vorderingen in uw regio: Kop van Overijssel.

Dit gebied is een buitengebied wat wordt gekenmerkt door vele waterwegen en -keringen. Dit maakt dat de aanleg van glasvezel makkelijker is gezegd dan gedaan. Waar Glasvezel Buitenaf in andere gebieden alleen rekening moet houden met de elektriciteit en de water/gas leidingen, krijgen ze in dit gebied dus veel meer op hun dak. Uiteraard wordt er in de Kop van Overijssel ook gekeken naar water en gas, maar hier komt de natuur ook nog even om de hoek kijken. “Om, ondanks de omstandigheden, zo goed mogelijk glasvezel te leggen moeten we waterwegen en/of -keringen doorkruisen of een alternatieve route nemen,” vertelt Geert Alsemgeest, projectleider van Glasvezel Buitenaf. Zo’n alternatieve route kost meer tijd en daarom is de planning onlangs aangepast. “We doen er nu wat langer over, maar we zijn blij dat de werkzaamheden gewoon door kunnen gaan.”

De werkzaamheden beginnen

Maar over wat voor een werkzaamheden hebben we het eigenlijk? Het begint met de aanvraag van de aannemer om uw terrein te betreden.  Zodra de aannemer toestemming heeft gekregen komt hij langs om uw woning te schouwen. Dit houdt in dat hij bij uw woning/onderneming komt kijken waar de aansluiting komt te zitten en wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens komen de gravers langs en kunnen de echte werkzaamheden beginnen. In totaal zal het gaan om ongeveer 100 miljoen meter kabel in het hele gebied Kop van Overijssel. Om dit aan te leggen huurt de aannemer werknemers in die over het algemeen afkomstig zijn uit Oost-Europa. Deze mannen werken hard en maken lange dagen. Weer of geen weer. Er wordt veel in het werk gesteld om de overlast voor de burgers tot een minimum te beperken. Om deze hardwerkende mensen zo goed mogelijk te laten communiceren met u als bewoner of ondernemer, spreekt de voorman altijd Nederlands. Dat is wel zo gemakkelijk.

“De werkzaamheden duren nu wat langer,
maar we zijn blij dat we door kunnen”

De werkzaamheden bestaan uit het graven van gaten en kabels door de grond heen schieten. Op uw terrein wordt om de vijf meter een gat gegraven. Vervolgens maken de werknemers met een soort luchtdrukschieter een ondergrondse gang waar de uiteindelijke kabel doorheen gaat. De schieter heeft een kracht van vijf meter per keer. Vervolgens gaat de beschermkabel de grond in. Dit is de dikke groene kabel die drie verschillende dunnere kabels in zich heeft. Een witte, een rode en een gele. Door een van deze drie kabels zal straks uw glasvezel gaan. Dit is de dunnere groene kabel. Bekijk deze kabel maar eens een keer van dichtbij. U zult dan zien dat het groene eigenlijk alleen een omhulsel zit. De hele smalle wit-doorzichtige kabel die in de dunne, groene kabel zit is uw glasvezelkabel. Om de werkzaamheden af te ronden komt er iemand van de internetaanbieder langs om de verbinding aan te sluiten. Vanaf dat moment kunt u rustig genieten van uw breedbandverbinding.

Kostbaar maar ontzettend belangrijk

Het zal u misschien niets verbazen dat het aanleggen van zo’n verbinding een forse investering is. Ondanks dat er een meerderheid is van ruim 60 procent die wel een aansluiting wil, is er ook een kleine 40 procent die afziet van de aanleg op hun terrein. Geert legt het standpunt van deze mensen uit. “Er zijn altijd mensen die zeggen dat ze zo’n verbinding niet nodig hebben. Iets wat ik als projectleider wel kan begrijpen. Mensen die bijvoorbeeld minder met internet werken, tv kijken via de schotel en/of bellen via de analoge lijn hebben inderdaad nu geen glasvezel nodig.”

“Er zijn altijd mensen die zeggen dat ze geen glasvezel nodig hebben”

Blik op de toekomst

Toch is het volgens Geert belangrijk om te focussen op de toekomst. “Een snelle, betrouwbare internetverbinding is onmisbaar.” Zijn advies is dan ook om glasvezel te laten aansluiten. Gebruik het een jaar en kijk dan opnieuw of dat u het nodig hebt. Zo niet, dan zet je het abonnement stop. Maar dan ligt er in ieder geval een verbinding! Zeker nu iedereen digitaler wordt is zo’n goede verbinding van belang. “Gezinnen met schoolgaande kinderen, het bedienen van elektrische apparaten en het surfen op internet. Dit wordt allemaal meer en een goede verbinding maakt dit makkelijker en sneller.” Maar als we denken aan het belang van een goede verbinding, moeten we niet alleen denken aan gezinnen. Denk ook eens aan de boeren. “Agrariërs gaan steeds meer met machines werken die afhankelijk zijn van een goede en snelle internetverbinding.” Hetzelfde geldt uiteraard voor ondernemingen en ouderen. Met een snelle verbinding kunnen zij makkelijker financiële zaken regelen en toegang krijgen tot bijvoorbeeld zorgprotocollen.

De meest gestelde vraag rondom dit onderwerp is toch wel: wanneer kan ik gebruik maken van mijn glasvezel aansluiting? Een logische maar moeilijke vraag. De kop van Overijssel is nou eenmaal een ingewikkeld gebied. Daarnaast speelt het weer ook een grote rol. De winter staat voor de deur en zodra het echt gaat vriezen liggen de werkzaamheden stil. Graven in een bevroren grond kan namelijk niet.

Als alles volgens planning verloopt, zijn alle bewoners van Staphorst en Rouveen medio 2019 voorzien van glasvezel. Deze nieuwe planning is echter, zoals hierboven ook al benoemd, onder voorbehoud.

Mogen we jou ICT in topvorm brengen en houden?

Ontdek wat we doen